dimecres, 8 d’agost de 2012

PEDRAFORCA_DENT DE CABIROLS. VIA DEL GUARDA (120ML, 6b/6a+ obligat)
Per fi, una de les importants de la llista tatxada. La temporada anterior la vaig intentar, però simplement, doncs no tocava.
Aquesta vegada sí!! A caigut una de les que fa respecte i tenia pendent.
Com no, amb en Pere Montasell. Realment al cap d’un temps d’escalar amb algú, generes uns vincles i unes complicitats importants. Ja ho sabeu, hi ha moments que ja no et cal ni parlar per saber quin és el següent pas. O saps quines paraules has de dir per motivar....és una sensació molt maca.
Aquesta vegada anàvem forts i els deures fets. Era qüestió de gaudir i fer cadascú els seus llargs (que reparteixo jo...ejem, ejem).

VIA DEL GUARDA (6b –6a+ obligat-_120ML)

Data: 15/07/2012
Zona: Pedraforca, Cara Nord – Dent de Cabirols
Dificultat: 6b (Obligat 6a+) Si portes molt material pot arribar a ser V+ obligat.
Recorregut: 120ml
Grau de compromís: Mig, abandonable fins R2
Equipament: Via semi-equipada. Reunions, claus, tacs i algun parabolt.
Material: Tot i que representa que està equipada, no ens anirà malament portar Camalots fins el 2, i joc de fissurers.  (nosaltres només portàvem camalots petits, així que.....com diu un amic meu “si no portes material, has de portar cocu”).
Orientació: Nord
Valoració: ***** Boníssima

Ressenyes de referència: Jugando en la Montaña

APROXIMACIÓ
Des del  Refugi Estasen, marxarem direcció Est, pel camí de l’enforcadura (mirant la cara Nord, el camí que ens queda més a l’esquerra de la font). A uns 10/15minuts trobarem la tartera que ens conduirà a la Dent de Cabirols. Marcada amb una fita i un corriol marcat.
Anirem resseguint el corriol pel bosc el màxim de tram possible, fins que haurem d’entrar a la tartera (que ens queda pujant a l’esquerra) per força.  Pujarem fent S’s veient constantment la paret i la via.
Tota la aproximació serà entre 45 minuts / 1 hora.
 


REPARTIMENT DELS LLARGS I GRADUACIÓ
Com acostumo a fer, vaig decidir repartir jo els llargs. El sistema que vaig utilitzar va ser el de la lògica pura. El segon llarg sabia que a mi em quedava gran, i que el tercer el Pere el podria gaudir moltíssim. Així que aquesta vegada no vem fer intercal·lat, vem fer 1 – 2 – 1. I crec que la vem clavar.
Respecte la graduació dels llargs, coincideixo plenament amb la del llibre, més que les posteriors ressenyes que he trobat. Sota el meu criteri els llargs són de 6a+ i 6b respectivament. Sobretot tenint en compte el desgast de la via i per tant, la pèrdua d’adherència agreujat en el segon llarg.
PRIMER LLARG (30ml, V)
Inicio jo la via en un llarg que es correspon amb la via Cerdà – Albert.
Es nota que és una via molt repetida per la manca d’adherència (i jo i les “plaques” no tenim molta afinitat), però aquest llarg es deixa fer i equipar (amb camalots de 1-2). En el meu cas, per manca de material vem tirar de coco!.
De seguida et poses en el context del Pedraforca. És genial.
La reunió la trobem un cop acabada la fissura – díedre sortint a l’esquerra.
 
 
SEGON LLARG (25ml, 6a+)
Recordava aquest llarg com una autèntica pista de patinatge.
Sortirem ben a l’esquerra de la reunió. Començant bastant a l’esquerra de la fissura, que anirem a buscar un cop ens assegurem els passos i superem la pista de patinatge inicial. Començarem una part de llarg en bavaresa.
Mirarem de saltar a la dreta (tot i que la fissura continua), on ens facilitarem força la vida. Per tornar a la fissura una mica més a munt. Fins al gendarme que donarà pas al fantàstic flanqueig cap a l’esquerra.
Trobarem la reunió gairebé sota una bauma.


TERCER LLARG (30ml, 6b)
Comencem amb tendència a l’esquerra de nou. Sortint pel petit díedre, per anar a buscar la placa que ens conduirà sota el sostre. La primera part és fantàstica, per mi a base de passos llargs, però molt estètics.
Un cop sota el sostre ens trobem amb el flanqueig de 6b. Els peus són inexistents, així que s’ha d’anar al tanto. Evidentment aquí no em vaig tallar amb els A0’s. Sortim de la placa per situar-nos sota la panxa que hem de superar (cap a la dreta). Passos atlètics, amb un pati espectacular i presses que espanten. Increïble!!
Però cal reservar, doncs a dalt, abans d’arribar a la reunió, ens esperen una passos ben durs de 6a+, i ja hi arribem carregats. El secret és col·locar-te be de peus, sinó vas ben venut. (vaja cosa he anat a dir oi?)
El millor llarg de la via, exigent però molt satisfactori. Presses increïbles i triar.
 

QUART LLARG (35ml, 6a+)
M’hi havia compromès, així que ara em tocava a mi. I sencerament, una cosa és fer un 6a+ del Pedraforca i l’altre és fer-lo de primera. Bé, com diria un amic meu: Pit i cullons!!
Tinc els passos molt memoritzats, el que és normal si tenim en compte que em vaig passar aproximadament uns 20 minuts o més (no vull exagerar), per arribar del parabolt al cordino, que és on està el pas.
Ho vaig intentar de totes les maneres i no aconseguia arribar-hi. Des de l’exterior per l’esperó, des de l’interior empotrant els braços i les mans. No hi havia manera, doncs em faltava un peu amb una mica més d’adherència (tenim present que jo per grau anava al límit). Finalment vaig aconseguir fer el pas com aquell que diu reptant per dins la fissura.
Passat el trauma, la resta del llarg a pel. Anar buscant el traçat  i fent S’s per evitar els trams trencats. Tendència amunt, fins a trobar una clara canal que ens conduirà fins la reunió.
Per cert...ni una sola foto!! Senyal que el meu company estava ben pendent de mi!! ;P
 


DESCENS RESSENYAT DE LA VIA
Un cop a la quarta reunió, podem marxar direcció est (esquerra si mirem la reunió), per una vira que ens conduirà a la sabina on hi ha una corda fixa per desgrimpar (veure indicació més avall). O podeu fer el llarg addicional / opcional que vem fer nosaltres. (Que no indicaré a la ressenya)

CINQUÈ LLARG OPCIONAL / ADDICIONAL (20ml, IV+)
Des de la reunió ens decidim anar cap amunt, per una fissura totalment desequipada i fora del traçat de la via.
Roca increïble, es nota que no hi passa ningú, doncs de cop i volta l’adherència és totalment palpable.
Acabada la fissura, superarem el ressalt on hi ha un parell de bones sabines i muntarem reunió amb una mica d’imaginació.

DESCENS ADDICIONAL
Desgrimpem direcció est. I anem a parar a la mateixa sabina equipada amb una corda fixa.

DESCENS REAL
A partir d’aquí el descens ja és comú.
Nosaltres no veiem clar la corda fixa, ja que no veiem el que hi ha a sota i no arriba a baix. Així que ens decidim per muntar un ràpel per superar el ressalt. Ho recomano!!
A partir d’aquí farem descens cap a la sabina de davant i girarem direcció oest per anar a buscar la canal que ens conduirà a la instal·lació del ràpel, a través d’unes cadenes.
COMPTE: un dels parabolts de les cadenes ha saltat, però la instal·lació està ok.

Muntarem el ràpel, d’uns 50 metres, totalment volat. NO MIREU D’APROFITAR TOTA LA CORDA, NO HEM BAIXAR PER LA CANAL. Hem de continuar direcció Oest. Per anar a buscar el peu de via de la Civis-Genís. Un cop aquí, es tractarà de desfer el camí d’aproximació. Recomanable anar per la tartera, està en molt bones condicions.


RESULTAT
Una escalada exigent. On els trams atlètics són impressionants.
El punt negatiu està per ser una via tant repetida, doncs l’adherència és absent en molt llocs delicats.
Des del meu punt de vista, la graduació que s’ajusta més a la realitzat és la del llibre.

Visca el Pedraforca
Salut, alegria i muntanyes.
Annapurna

3 comentaris:

 1. Asi,,tachando vias..tal como lo cuentas parece una via interesante, pero muy sobada.
  Venga a tachar mas de la lista.

  cuidaros...ññññ

  ResponSuprimeix
 2. Ets una crac i ... si realment es crea un no se que amb el teu companys de cordada, difícil d´explicar, això potser és de les coses més maques de la escalada. Un petó.

  ResponSuprimeix
 3. ull que en el L2 a part dels 3 primers claus han saltat tots els pitons i NO HI HA RES!

  Salut i bones escalades :)

  ResponSuprimeix