dissabte, 4 d’agost de 2012

MONTSERRAT_ BOLETA FORADADA . VIA ANGLADA CERDÀ (6a/A2_150ML)


Crec que la cordada necessitava posar-se en una via de compromís. Feia masses dies que teníem el “coco” una mica tonto. I realment ens va anar molt i molt be fer aquesta via.
Vem treballar cap, en una via que, sense ser extremadament difícil, les assegurances i el “pati” et demanen força concentració i fortalesa.
La vem escollir precisament per això, per el repte del compromís d’una clàssica de Montserrat.

La cara Nord de Montserrat es presenta imponent, com sempre. En un dia sense soroll, sense senderistes, ni escaladors. Un silenci aclaparador, que facilita la concentració, i al mateix temps imposa amb el seu vertical aplom.

Amb aquesta he aconseguit fer dues vies a la cara Nord de Montserrat (segueixo tenint pendent atacar la Sanchez – Martinez). Però no li he perdut pas el respecte, simplement han augmentat les ganes del compromís que representa.
 

VIA ANGLADA CERDÀ (6a/A2_150ML)

Data: 09/07/2012
Zona: Montserrat, Cara Nord – Frares Encantats – Boleta Foradada
Dificultat: 6a/A2 (Obligat V+)
Recorregut: 150ml, amb una roca de primera.
Grau de compromís: Alt
Equipament: Via semi-equipada. Claus, tacs de fusta amb cordinos sospitosos, burins i parabolts.
Material: Camalot fins el 4, joc de tascons, semàfor d’aliens i estreps.
Orientació: Nord
Valoració: ***** Boníssima

Ressenyes de referència: Escalatroncs


APROXIMACIÓ
Per la A-2 direcció Igualada, sortirem a la 570 (Hotel del Bruc) i anirem a buscar la carretera de Can Massana (BP-1101). Deixarem el cotxe a l’aparcament de Can Massana (previ a la bifurcació de la carretera).

Prenem la pista principal que neix a l’aparcament (GR-172), i anirem a buscar la Cadireta. Un cop passada ens trobarem un indicador amb el desviament cal al Coll de Porc, a mà dreta. Pujant trobarem un corriol a mà dreta, una mica abans d’arribar al Bisbe.
Prenem aquest corriol (ple de matolls, i força desagraït) fins a trobar la paret. Farem el flanqueig cap a la dreta, on trobarem de seguida el peu de via.


LLARG PREVI A LA R0 (15ml, III)
Hi ha una primera tirada una mica de tràmit, però on s’ha d’anar en compte perquè està força trencada.
Compte amb la línia, hem d’anar cap a la dreta de la sabina visible. Sobre la feixa i trobarem la R0.


PRIMER LLARG (40ML, V+)
Comença la festa, i el compromís. Tot i que la ressenya ens indica portar Camalots fins el 3, ens alegrem d’haver portat el 4. Anirà resseguint la primera part de la fissura.
Els primers passos estan ben bruts i desequipats. Un cop dins la llastra es deixa fer millor, fins que aquesta es torna a estrènyer. Torna a haver-hi passos delicats. En aquest punt hi ha un clau i un tac de fusta.
La sortida del llarg està realment trencada. Jo ho vaig anar fent tot per dins la llastra fins a tenir clar que podia remuntar-me fins l’esperó.
La reunió la vem muntar amb una expansió i reforçada a la sabina.SEGON LLARG (30ML, V+)
Ara em toca a mí. Sortir de la reunió reconec que em va costar. Estic en una còmoda feixa i veig el traçat de la fissura que haig de resseguir. Cada vegada és més vertical. Així que passo d’estar dins una llastra a escalar una fissura en díedre i una mica de bavaresa.
Bé, aquí està el repte. En un V+ de compromís a la cara Nord de Montserrat. I el que és genial, és el “feed back” amb en Pere. Tan sols ens mirem i em diu: “Va...que tu pots”. Així que som-hi.
Llarg increïble, amb un parell de panxetes. Presa a buscar però bona. El problema està en la segona planxa, amb un clau petat just on has de fer el pas. Alternant coco i equipament.
A tenir en compte: resseguir la fissura de la dreta, no la de l’esquerra. Que tot i que després es evident, jo m’ho vaig mirar una mica.TERCER LLARG (25ML, 6A)
Segurament, junt amb l’anterior, els millors de la via.
Resseguim la fissura fins anar a parar sota el sostre, a mà esquerra.
Està prou ben equipada de tacs, cordinos i inclús filferros...variat i a gust de consumidor.
La bavaresa es fa molt be, però requereix molts resistència. El pas clau recau en la sortida del llarg fins la reunió. On hi ha una presa molt amagada. S’ha de trobar i els braços ja van molt carregats.
La meva sorpresa és fer-lo continu fins la reunió, evidentment de segona.


QUART LLARG (20ML, A2)
Tenim clar que la via ja la tenim a la saca. Estem contents.
Ara ens toca posar en pràctica d’artificial amb cap, perquè les assegurances tornen a ser variades i de tots colors, tot i que de tant en tant hi ha un parabolt.
L’ambient augmenta i el pati es impressionant. Primer s’ha de superar el sostre, després del qual tot es posa ben vertical. Hi ha un parell de passos que allunyen força. La veritat és que en aquests passos agraeixo força anar de segona.
No hem de marxar cap a la dreta, doncs aniríem a parar a la Via Sant Josep fuster. Nosaltres hem d’anar a buscar l’esperó.

CINQUÈ LLARG (30ML, Ae)
Ara em toca a mí. Aquest llarg s’inicia amb pati, de fet ja la reunió és totalment penjada. Surto de la reunió una mica impressionada i amb cara de pocs amics, per anar a trobar una llastra bastant sospitosa fins a trobar el primer parabolt.
Un cop superat aquest tràmit, ja és qüestió de anar resseguint les assegurances. Es un artificial molt agraït, tot i que es fa llarg perquè els burins estan molt rovellats i no et refies fins que aconsegueixes arribar al parabolt. Es troben en un promig de 1 cada 3 aproximadament.
La sortida tota amunt fins el cim de la boleta, que és curiós.
Acabo aquest llarg amb un bon somriure.


DESCENS
Passem a l’altre cara de la boleta per l’esquerra (cara est), i de seguida veiem una amb desgrimpada (cara oest) que ens condueix cap a la canal que hem de resseguir fins a trobar el camí dels Frares.
Aquest està marcat amb taques blaves, no té pèrdua, però (atenció) l’hem d’agafar direcció oest.

RESULTAT
Varem gaudir moltíssim, d’una escalada Montserratina a la cara Nord de Montserrat.
Traçat lògic i molt bo, bona roca i una escalada molt variada.

Salut, alegria i muntanyes.
Annapurna

4 comentaris:

 1. Molt bona escalada... la veritat és que ens va posar el coco a lloc, que és el què buscavem!

  Felicitats Esther.

  Pere M.

  ResponSuprimeix
 2. Les vies a les parets nord de Montserrat sempre tenen un plus afegit, però en aquest cas se li ha de sumar l'elegància del traçat, pura acrobàcia!
  Felicitats, ara toca anar a per la tercera!

  Salut, tàpia i alegria

  ResponSuprimeix
 3. I tant..això està fet!! De cara al setembre ha de caure se'ns falta la Sanchez i la Gam!!!
  Bones vacances a tots!!

  ResponSuprimeix
 4. Oleeee!! bien Esther bien, ey tu tambien Monta,,. xula la via..asi os quiero ver, pilas a topeeee!
  La sanchez la sanchez..

  cuidaros...ññññ

  ResponSuprimeix